• EURO 4.52
  • DOLAR 3.84

Edirne tava ciğerinin hedefi UNESCO

Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne tava ciğerinin UNESCO’nun “Kültürel miras” listesine girmesi için çalışma yapacaklarını belirtti. Dinar, gazetecilere yaptığı açıklamada, tava ciğerin geçmişten günümüze gelen tarihi bir lezzete sahip olduğunu söyledi. Edirne tava ciğerinin doğranmasında, pişirilmesine ve sunuma kadar geçen her sürecin kendisine özgü olduğunu, tava ciğerin UNESCO’ya […]
Kültür & Sanat - 11 Ekim 2017 10:15 A A

Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne tava ciğerinin UNESCO’nun “Kültürel miras” listesine girmesi için çalışma yapacaklarını belirtti.

Dinar, gazetecilere yaptığı açıklamada, tava ciğerin geçmişten günümüze gelen tarihi bir lezzete sahip olduğunu söyledi.

Edirne tava ciğerinin doğranmasında, pişirilmesine ve sunuma kadar geçen her sürecin kendisine özgü olduğunu, tava ciğerin UNESCO’ya girmeyi hak ettiğini ifade eden Dinar, şunları kaydetti:

“Bu ciğeri yemek için dünyanın dört bir yanından insanlar Edirne’ye geliyor. Tava ciğer tadıyla, kokusuyla, namıyla UNESCO’ya çok yakışır. Osmanlı’ya 92 yıllık payitahtlık yapmış bu kentten 2 tane UNESCO üyesi eserimiz var. Birisi muhteşem Selimiye, dünyanın en eski organizasyonlarından olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri. Bu iki değerimiz UNESCO’ya girdiler ama biz diyoruz ki ‘Edirne’nin mutfağı da çok eski. Edirne’nin mutfağı o kadar eski ki neden Edirne tava ciğeri de UNESCO’ya girmesin.’ Edirne tava ciğeri sadece Edirne’de yapılıyor. Edirne’de işleniyor, sadece Edirne’de yetişen ustalar bunu becerebiliyorlar. Çünkü bu iş bir sanat. Doğranmasıyla, yıkanmasıyla, tavasıyla her şeyi özel. Bıçağıyla, yetişen elemanıyla, pişmesine ve biberine kadar herşeyi özel. Hepsi sadece Edirne’de olan ürünler. Dolayısıyla dünyada sadece tek bir ilde yapılıyorsa biz de bu UNESCO’ya girmek istiyoruz. Bizim için de bir çalışma yapılsın. Dünya’da en çok tanınan yöresel yiyeceklerden Edirne tava ciğeri de UNESCO’ya girsin. UNESCO bizim sesimizi duysun. Biz çalışmaları başlatıyoruz. Hedefimiz UNESCO.”

Kültür & Sanat - 10:15 A A
BENZER HABERLER

POPÜLER HABERLER

  • 01
    Uzunköprü’nün Nüfus Haritası Çıkarıldı
    2017 yılı rakamlarına göre ilçemizin toplam nüfusu 62.300 olarak açıklanırken, ilçe merkez nüfusu 39.823 ve köyler nüfusu ise 22.477 olarak açıklandı. İlçemizde son yıllarda yaşanan ekonomik nedenler ve işsizlik nedeniyle önlenemez göç devam ederken, en son açıklanan ilçemiz nüfusunun bir kez daha hızla gerilediği görüldü. Açıklanan nüfus rakamlarına göre ilçe merkez nüfusu 40.000 altına inerek […]
  • 02
    Bal Gibi Proje
    Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Uzunköprü Bal Üreticileri Birliği ilçemiz için önemli bir projeye imza attı. “Sütler Devletten, Ballar Uzunköprülü Bal Üreticilerinden” ismi verilen proje ile ilçemiz merkez ilkokullarında okuyan toplam 2499 öğrenciye bal ve süt dağıtılacak. 2017-2018 Öğretim yılının ikinci yarısında başlayacak proje ile birlikte öğrencilere okul sütünün yanında paketler halinde ballar da […]
  • 03
    Akıncılar’dan Uzunköprsüpor’a Destek Kahvaltısı
    İlçemizi Bölgesel Amatör Lig 12. Grupta temsil eden Uzunköprüspor’un ateşli taraftar grubu Akıncılar takımlarına destek ve moral kahvaltısı verdiler. Cumartesi günü Cazgır Cafede düzenlenen kahvaltıda futbolcular, teknik heyet ve taraftar grubu temsilcileir hazır bulundu. Takımlarına her zaman destek verdikleirni söyleyen Akıncılar Taraftarlar Grubu başkanlarından Görkem Açıkbaş her zaman takımlarının yanında olduklarını ifade etti. Kulüp başkan […]
  • 04
    Uzunköprü’de defineci izlerine rastlandı
    30 yıldır Trakya’da arkeolojik kazılar gerçekleştiren ve kazılarını Uzunköprü ilçemizde sürdüren Trakya Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, yaptığı basın açıklamasında, ilçemizde yaptıkları kazılarda yüksek oranda defineci izlerine rastladıklarını ifade etti. 30 yıldır Trakya’da arkeolojik kazılar gerçekleştiren Trakya Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Defineciler tarihsel geçmişimizi yok etmeyin. […]
  • 05
    “Hayvancılık Politikaları Küçük Besiciyi Bitiriyor”
    Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, Türkiye’de uygulanan yanlış hayvancılık politikalarının küçük besiciyi bitirme noktasına geldiğini savundu. Başta kırmızı et ve hayvancılıkta kullanılan yem ve benzeri ürünlerin hepsinin ithal edildiğini vurgulayan Ergin, “Dilimiz söylemeye varmıyor ama yakında çiftçide ithal edilirse kimse şaşırmasın” dedi. Ergin, hayvancılıkta yaşanan problemlerin çözümünün ithalat olmadığını söyledi. Hayvansal üretimde girdilerin çok […]

YAZARLARIMIZ