• EURO 4.52
  • DOLAR 3.84

Meriçli Üreticilerin Yer Fıstığı Zaferi

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin; “Laboratuvar incelemelerinde protein bakımından oldukça yüksek sonuç veren “Meriç Yer Fıstığı” üreticimizin yüzünü güldürecek” Meriç ilçesinde yer fıstığı için uygun hava ve toprak koşullarına üreticilerin çabası da eklenince bölge yeni bir ürün kazandı, bu yer fıstığı ürününün hasadı da başladı. Bu yıl yaklaşık 4 bin dönümlük alanda fıstık ekimi […]
Ekonomi - 07 Ekim 2017 12:04 A A

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin; “Laboratuvar incelemelerinde protein bakımından oldukça yüksek sonuç veren “Meriç Yer Fıstığı” üreticimizin yüzünü güldürecek”
Meriç ilçesinde yer fıstığı için uygun hava ve toprak koşullarına üreticilerin çabası da eklenince bölge yeni bir ürün kazandı, bu yer fıstığı ürününün hasadı da başladı.
Bu yıl yaklaşık 4 bin dönümlük alanda fıstık ekimi yapılırken önümüzdeki yıl ekimin iki katına çıkması bekleniyor. Meriç Kaymakamı İzzet Cem Eser, fıstıktan elde gelirin yüksek olduğunu belirterek, “Yer fıstığı, ayçiçeği ve buğdayın yerini almaya başladı” açıklamasını yaptı. Uçsuz bucaksız fıstık tarlalarında tarım işçileri fıstıkları elle topladıktan sonra kurumaya bırakıyor. Daha sonra ise hasat makinesiyle saplarından ayrılıyor.Yer fıstığı bölgenin lokomotif tarım ürünü olan çeltikten sonra en çok gelir getiren ürünlerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıllarda kısıtlı arazide ekimi yapılan bu yıl 4 bin dönümlük alanda ekim yapıldı. Dönüm başına ortalama 300 kilogram verim alan üreticiler fıstığın tonunu da yaklaşık 7 bin liraya satıyor.
Meriç Kaymakamı İzzet Cem Eser, bölgenin yer fıstığı yetiştirilmesi için çok uygun olduğunu belirterek, ekim alanlarını genişlettiklerini söyledi.
Yer fıstığının gelir getirici bir ürün olduğunu vurgulayan Eser, “Bu sene itibariyle 4 bin dönümlük alana fıstık ekimi yaptık. Yer fıstığı ayçiçeği ve buğdayın yerini almaya başladı. Ekim alanlarımız önümüzdeki yıllarda giderek büyüyecek. Devletimizin ve hükümetimizin üreticilere destekleri var. İlçe de üretici, devlet ve sivil toplum örgütleri işbirliğinde yer fıstığı ekiminin gelişmesi için mücadele ediyoruz. Bu yıl itibariyle fıstık tarımını daha çok makineleşmeyle ekim ve hasat etmeye gayret gösteriyoruz. Meriç Yer Fıstığı’nı coğrafi işaretini almak için girişimlerimiz sonuçlanmak üzere. Marka ve patent çalışmalarımızda sürüyor. Çiftçimize daha çok gelir getirmek için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin de yapılan laboratuvar incelemelerinde Meriç’te üretilen yer fıstığının protein değerlerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Trakya’da geniş kapsamda yer fıstığı üretilen tek yerin Meriç İlçesi olduğunu aktaran Ergin, “Bir ürünün yetişmesi hava, toprak ve su koşullarının sağlanması gerekli. Bu üç unsur bölgemizde fıstık tarımı için çok elverişli. Bunun üzerine birde Meriç ilçesinin bilinçli üreticileri eklenince Meriç Yer Fıstığı ortaya çıkıyor. İlk denemelerimize 4 yıl önce başladık. Yüksek verim de ürün alındı. Katma değeri diğer kültür bitkilerine göre biraz daha iyi. Böyle olunca ekim alanları giderek büyüdü. Bu yıl 4 bin dönüm kadar bir alanda ekim yaptık. Özellikle Alibeyköy, Nasuhbey, Kadıdondurma ve Umurca köylerinde yoğun bir ekim var. Bir dönümden 250-350 kilogram arasında bir verim alınıyor. Kilogram fiyatı da ortalama 7 liradan satılıyor. Bu anlamda üreticimizin yüzü yer fıstığıyla gülüyor” şeklinde konuştu.

Ekonomi - 12:04 A A
BENZER HABERLER

POPÜLER HABERLER

  • 01
    Uzunköprü’nün Nüfus Haritası Çıkarıldı
    2017 yılı rakamlarına göre ilçemizin toplam nüfusu 62.300 olarak açıklanırken, ilçe merkez nüfusu 39.823 ve köyler nüfusu ise 22.477 olarak açıklandı. İlçemizde son yıllarda yaşanan ekonomik nedenler ve işsizlik nedeniyle önlenemez göç devam ederken, en son açıklanan ilçemiz nüfusunun bir kez daha hızla gerilediği görüldü. Açıklanan nüfus rakamlarına göre ilçe merkez nüfusu 40.000 altına inerek […]
  • 02
    Bal Gibi Proje
    Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Uzunköprü Bal Üreticileri Birliği ilçemiz için önemli bir projeye imza attı. “Sütler Devletten, Ballar Uzunköprülü Bal Üreticilerinden” ismi verilen proje ile ilçemiz merkez ilkokullarında okuyan toplam 2499 öğrenciye bal ve süt dağıtılacak. 2017-2018 Öğretim yılının ikinci yarısında başlayacak proje ile birlikte öğrencilere okul sütünün yanında paketler halinde ballar da […]
  • 03
    Akıncılar’dan Uzunköprsüpor’a Destek Kahvaltısı
    İlçemizi Bölgesel Amatör Lig 12. Grupta temsil eden Uzunköprüspor’un ateşli taraftar grubu Akıncılar takımlarına destek ve moral kahvaltısı verdiler. Cumartesi günü Cazgır Cafede düzenlenen kahvaltıda futbolcular, teknik heyet ve taraftar grubu temsilcileir hazır bulundu. Takımlarına her zaman destek verdikleirni söyleyen Akıncılar Taraftarlar Grubu başkanlarından Görkem Açıkbaş her zaman takımlarının yanında olduklarını ifade etti. Kulüp başkan […]
  • 04
    Uzunköprü’de defineci izlerine rastlandı
    30 yıldır Trakya’da arkeolojik kazılar gerçekleştiren ve kazılarını Uzunköprü ilçemizde sürdüren Trakya Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, yaptığı basın açıklamasında, ilçemizde yaptıkları kazılarda yüksek oranda defineci izlerine rastladıklarını ifade etti. 30 yıldır Trakya’da arkeolojik kazılar gerçekleştiren Trakya Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Defineciler tarihsel geçmişimizi yok etmeyin. […]
  • 05
    “Hayvancılık Politikaları Küçük Besiciyi Bitiriyor”
    Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, Türkiye’de uygulanan yanlış hayvancılık politikalarının küçük besiciyi bitirme noktasına geldiğini savundu. Başta kırmızı et ve hayvancılıkta kullanılan yem ve benzeri ürünlerin hepsinin ithal edildiğini vurgulayan Ergin, “Dilimiz söylemeye varmıyor ama yakında çiftçide ithal edilirse kimse şaşırmasın” dedi. Ergin, hayvancılıkta yaşanan problemlerin çözümünün ithalat olmadığını söyledi. Hayvansal üretimde girdilerin çok […]

YAZARLARIMIZ