12° Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be float, string given in /home/u0155428/uzunkoprugazetesi.com.tr/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 130
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be float, string given in /home/u0155428/uzunkoprugazetesi.com.tr/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 134

YİNE, YENİ, YENİDEN… SOĞUK SAVAŞ

29-30 Haziran 2022 günleri İspanya’nın başkenti Madrit’te yapılan 32. North Atlantic Treaty Organization(=NATO) Summit(=Zirve Toplantısı)’ini geride bıraktık. Nato zirvesi demedim, İngilizce açılımlarını yazdım. Neden biliyor musunuz? Bu İngilizce denen dil, bizim dilimizin yanında beş para etmez bir dildir. Bir matematiği yoktur, mana dili değildir. Bol bol sağdan soldan alınmış kelimeye sahiptir. Bizde bebeklerin ilk yaşlarında […]
Yazarlar - 06 Temmuz 2022 12:02 A A

29-30 Haziran 2022 günleri İspanya’nın başkenti Madrit’te yapılan 32. North Atlantic Treaty Organization(=NATO) Summit(=Zirve Toplantısı)’ini geride bıraktık.

  1. Nato zirvesi demedim, İngilizce açılımlarını yazdım.

Neden biliyor musunuz?

Bu İngilizce denen dil, bizim dilimizin yanında beş para etmez bir dildir. Bir matematiği yoktur, mana dili değildir. Bol bol sağdan soldan alınmış kelimeye sahiptir. Bizde bebeklerin ilk yaşlarında konuştuğu, konuşabildiği basitlikte aslında zavallı bir dildir.

Hal böyle olunca da dikkatli bir tercüme ile edibin ne demek istediğini, ne kadar gizlemeye, üstü kapalı konuşmaya çalışırsa çalışsın maksadını açık etmesine sebebiyet verir.

Şimdi gelelim neden öyle yazdığımıza.

…………………………………

North Atlantic Treaty Organization.

Kuzey Atlantik Organizasyonu Antlaşması

Ne anlıyoruz? Bakalım.

Bir defa “Kuzey Atlantik” diyor. Yani Oğlak dönencesinin üstü. Bu organizasyon Atlantik Okyanusunun orta ya da güney kısmının bile değil, kuzeyinde kalan ve hatta adını bir denizden aldığı için kuvvetle muhtemel ki buna kıyısı olan ya da çok yakınında bulunanların bir organizasyonu ve onların arasında imzalanmış bir antlaşma.

Öyle ya, maksat bu değilse ona uygun bir isim seçselerdi o zaman.

İkincisi, bu arkadaşlar, bir organizasyon kurmakla yetinmemişler anlaşıldığı kadarıyla bir de “treaty”, yani antlaşma yapmışlar.

İşi sağlama almışlar.

Bütün bu telaş neden?

Çünkü; 1946 yılında biten II. Dünya Savaşı’nın ardından galipler, mağlupların ya ülkelerini ellerinden tümden alma, olmuyorsa zenginliklerini ülkelerine akıtma konusunda zamanla yarışıyorlar.

Başta iki büyük emperyal güç: ABD ve o zamanki adıyla SSCB, yani Rusya.

Hatta, Berlin’de iki işgalci karşı karşıya geliyorlar, ne o, ne bu tam öncelik sağlayamayınca meşhur “Utanç Duvarı” ile ikiye bölüyorlar, şehrin yarısı Doğu Almanya’da(=SSCB kontrolünde), diğer yarısı Federal Almanya’da(ABD kontrolünde) kalıyor.

“SSCB de mi emperyal güç???.. Hadi canım, sosyalist; hatta komunist, yani sosyal adalet dediğimizde yıllar boyunca örnek aldığımız, halkçı, özendiğimiz, uğruna Marxist, Leninist olduğumuz ülke mi???” diyenlerinizi duyar gibi oluyorum.

Evet, maalesef. Gerçek bu.

Rusya’da, en az ABD kadar, Birleşik Krallık kadar, Fransa kadar, İtalya kadar, Hollanda ve Belçika kadar emperyalist bir ülkedir.

Yooo, emperyalizm sadece kafanızdaki şablonla sınırlı değil, çok daha geniş.

Kafalar karışmaya başladı, en iyisi şu emperyalizmin tanımını tekrar bir hatırlayalım; Emperyalizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından “yararlanma” hakkına sahiptir.

Tanımı ben uydurmadım, Vikipedia’dan aldım, isteyen kontrol edebilir.

Üstelik de emperyalizm aklınızın alabileceği, alamayacağı en aşağılık yöntemleri de kullanmayı kendisine hak olarak görür.

O meşum “yararlanma” hakkını o kadar ileriye taşır ki, sadece ekonomik olarak ülkenin kanını emmekle yetinmez, sömürdüğü ülkenin dinini, dilini, örf adet ve geleneklerini de yok ederek onları biat eden, sorgulayamayan mankurt bireylere dönüştürmeye gayret eder sürekli olarak.

ABD emperyalizmi ile ilgili çok şeyler yazdık çizdik, şimdi şu hayret ettiğiniz sosyalist, komünist, herkesin eşit olduğu(!), rejimini yıllarca belli bir kesimin idol haline getirdiği SSCB ya da güncel ismiyle Rusya’nın yediği nanelere bakalım biraz.

Bir dudağı yerde, bir dudağı gökte diye başlayan masallardaki gibi Rusya’nın da bir ucu Atlantik’te, diğer ucu Pasifik’tedir. 17.100.000km2 ‘lik kapladığı alan ile açık ara dünyanın en büyük ülkesidir. Türkiye’nin yaklaşık 22 katı, Amerika ve Çin’in ikisinin birlikte kapladığı alan büyüklüğündedir.

Hani bir atasözümüz der ya, “Çok laf yalansız, çok mal haramsız” olmaz diye, tıpkı o misal, bu kadar büyük bir sahada hükümranlık sürmek de ancak “emperyal” bir tarih ile mümkündür.

Ve ne acıdır ki, bugün Rusya olarak bildiğimiz bu ülkenin topraklarının çok büyük bir kısmı da kadim Türk devletlerinin zamanında hüküm sürdüğü yerlerdir.

……………………………..

Şimdi takkeyi önümüze koyalım, düşünelim.

Bunlardan “birici” iseniz hemen yön değiştirin, bunlardan “birici” olmayın.

Biz, tarihi olarak emperyalizmle uzaktan yakından ilgisi olmayan gittikleri ülkelere –aksine- sulh ve barış götüren, yönetimi altına aldığı ulusları dininde, dilinde, töresinde serbest bırakan, asimüle etme derdi gütmeyen ve bu nedenlerle de emperyal devletlerin -hiç ama hiç- haz etmedikleri bir ırkın ahfadıyız.

Bizim adaletimizin bir gün gelip dünyada tekrar geçer akçe olması en büyük endişeleridir, sizi temin ederim.

……………………………..

Şimdi sırtlanlar gibi yine üleşemiyorlar dünyayı.

Soğuk savaş –zaten hiç bitmemişti ya- tekrar başladı, başlayacak.

Ama maymun gözünü açtı, açmayanlara da “Aç gözünü artık!!.” diyenler başladı.

İnşallah.

Öyle temenni ediyorum.

 

Yazarlar - 12:02 A A
BENZER HABERLER

POPÜLER HABERLER

  • 01
    BECAN, BIRAKTIĞI  236 MİLYON BORCUN GURUR TABLOSU OLDUĞUNU BEYAN ETTİ
    Özlem Becan; “Belediyeyi bütçenin yaklaşık 1,25 katı borç ile devir aldım, bütçenin üçte biri borçla devir ettim” Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, belediyeyi toplam 236 milyon 578 bin 524 TL’lik  borçla devir aldığını kamuoyuyla paylaşmasına önceki dönem belediye başkanı Özlem Becan sessiz kalmadı. Borç dökümünü belediye hizmet binalarına astırmış olduğu afişle kalem kalem yayınlayan Başkan […]
  • 02
    EDİRNE’NİN TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI GÖRÜŞÜLDÜ
    Edirne’de İl Tarım Orman Müdürlüğünce Tarımsal Üretim Planlamasına yönelik toplantı gerçekleştirildi. İl Tarım Orman Müdürlüğü büyük salonda gerçekleştirilen toplantıda Tarımsal üretimi planlamak, tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek, arz güvencesini sağlamak, verimliliği artırmak ve tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla Bakanlık tarafından yürütülen planlamalar görüşüldü. İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, programa ilişkin bir […]
  • 03
    YENİ MÜFREDAT MODELİ AÇIKLANDI
    Milli Eğitim Bakanlığı Yeni Müfredat Taslağı çalışmasını kamuoyuna açıkladı. Bakanlık, “Tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yeni müfredat taslağını; gorusoneri.meb.gov.tr adresinden kamuoyunun görüşüne sundu. SON 1 YILIN DEĞİL 10 YILLIK ÇALIŞMANIN SONUCU Bakan Tekin’in aktardığına göre yeni çalışmada ‘Bütünleşik Eğitim Modeli’ benimsenecek. Öğrenciler; fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak desteklenecek. “Türkiye Yüzyılı […]
  • 04
    Uzunköprü Belediyesi’nin borç dökümü açıklandı… 236 MİLYON 578 BİN TL’LİK BORÇ YÜKÜ DUDAK UÇUKLATTI
    Seçim döneminde matbaa, temsil ve tanıtım giderleri vs kalemleri altında yapılan boçlanmanın 10 MİLYON TL’yi aşması, aynı döneme ait toplam harcamalarının tutarını merak konusu haline getirdi?  31 Mart yerel seçimleri sonrasında İyi Parti’den Belediye Başkanı seçilen Ediz Martin, seçim döneminde halka verdiği sözü yerine getirdi. Başkan Martin, “hesap uzmanı” olduğu iddiası üzerinden kendinden övgü ile […]
  • 05
    ADD 30. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLADI
    Atatürkçü Düşünce Derneği Uzunköprü şubesinin 30. kuruluş yıldönümü dolayısıyla 28 Nisan Pazar günü bir kahvaltı programı düzenlendi. Cumhuriyet Park’da düzenlenen kahvaltı etkinliğine Belediye Başkanı Ediz Martin, geçmiş dönem belediye başkanı Enis İşbilen  ile birlikte çok sayıda dernek üyesi katılım gösterdi. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşma gerçekleştiren ADD Uzunköprü Şube başkanı Yusuf Çetin; “Değerli konuklar […]

YAZARLARIMIZ